tarafagarasului.eu - Instituţie nonformală care funcţionează ca un generator de proiecte, campanii, concepte, evenimente, face demonstraţii de atitudine şi exerciţii de sensibilitate! SCOP: revitalizarea prin redescoperire, conservare, trăire şi promovare a Ţării Făgăraşului, românismului şi creştinismului! Instituţie Virtuală cu Aplicaţii Reale, care propune o viziune proprie asupra a ceea ce înseamnă locuri, oameni, obiceiuri, cultură autentică din Ţara Făgăraşului şi armonizarea acestora cu timpurile prezente. Motto ul proiectului "... pentru ca toată lumea să audă de Ţara Făgăraşului! Numai lucruri bune..." Nu suntem o alternativă la ceea ce fac autorităţile locale sau alte organizaţii pentru promovarea acestei zone binecuvântate, ci o completare de bun simţ, cu intenţii dintre cele mai bune. Poveşti frumoase şi pe contul nostru de facebook TARA FAGARASULUI (punct EU)

duminică

Cea mai frumoasă lecţie posibilă de istorie alternativă


...

Suntem mândri şi onoraţi să fim partenerii unei manifestaţii de demnitate naţională şi părtaşi la cea mai frumoasă lecţie posibilă de istorie alternativă!


Sute de oameni din Ţara Făgăraşului au luptat de-a lungul anilor pentru creştinism şi românism, cu arma în mână sau prin partizanat! Indiferent că s-au înrolat în mişcarea legionară, ori s-au alăturat, mai târziu, Grupului Carpatin Făgărăşean, că au suţinut din sate acţiunile din păduri sau din munţi, că lăsau în ascunzătorile din şuri haine şi mâncare, că nu trădau prin beciurile Securităţii sau se rugau pentru cei care îndrăzneau să înfrunte un regim care a călcat ani  de zile în picioare sufletul neamului nostru, bunicii şi străbunicii par a ne fi transmis prin gene nevoia de a a vea grijă de Ţara Cerurilor Deschise!  Majoritatea figurilor remarcante ale acestor momente istorice, au plecat la luptă de pe băncile Liceului Radu Negru! După 65 de ani, aici se naşte o nouă mişcare de rezistenţă! De data aceasta în calea ignorării unei bucăţi din istorie, care ne face mare cinste, dar pe care riscăm să o uităm în vria unor vremuri tulburi!  După 65 de ani copiii noştri au stat faţă în faţă cu mărturisitorii acelei poveşti! Moment nepreţuit şi mai valoros ca orice lecţie de istorie! 

„Rezistenţa armată anticomunistă din munţii Făgăraşului 

moment de demnitate românească”


După 23 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, un grup de elevi ai Colegiului Naţional ,,Radu Negru” a iniţiat, în numele Consiliului Şcolar al Elevilor, beneficiind de sprijinul direcţiunii Colegiului Naţional Radu Negru şi ai altor câţiva parteneri, un proiect prin care şi-a dorit să aducă un omagiu luptătorilor cu arma în mână din Munţii Făgăraşului. Un prim eveniment din cadrul acestui proiect, intitulat „Rezistenţa armată anticomunistă din munţii Făgăraşului – moment de demnitate românească”, vizează recuperarea acestui important reper românesc, ,,pentru a ne putea regăsi verticalitatea”, susţine coordonatorul acestui proiect, elevul Vlad Palas.


Evenimentul a cuprins o expoziţie fotografică cu chipurile luptătorilor din munţi şi ale principalilor sprijinitori, un concurs interşcolar „Ioan Ilioiu”, pe teme istorice vizând rezistenţa anticomunistă, la care au participat echipe de elevi din toate liceele făgărăşene, şi o conferinţă interactivă în care copiii au putut intra în contact direct cu supravieţuitori din rândul foştilor deţinuţi politic. Au fost rememorate acţiunile Grupului Carpatin Făgărăşean, format din luptătorii cu arma în mână împotriva comunismului, care a activat pe versantul nordic al Munţilor Făgăraşului, acel ,,colţ din Regatul României, care nu şi-a plecat capul înaintea comuniştilor”, după cum spunea Ioan Gavrilă Ogoranu, legendarul conducător al luptătorilor din munţi.






 În semn de cinstire pentru lupta dusă în apărarea poporului român 
în faţa agresiunii comuniste, au primit diplome de onoare din partea Colegiul Naţional ,,Radu Negru” supravieţuitorii:

Ioan Roşca – fost elev al liceului ,,Radu Negru”, sprijinitor al grupului de rezistenţă din munţi, arestat în 1948 chiar din sala în care a avut loc manifestarea şi care a suferit 12 ani în închisorile comuniste
Octav Bjoza - preşedintele Asociaţiei Foştilor Detinuti Politic din România, fost membru al Gărzii Tineretului Român, arestat în 25 iunie 1958, închis timp de 4 ani în beciurile închisorilor comuniste. 
Au fost prezenţi să ridice diplomele în numele celor care nu mai sunt astăzi în viaţă: Eugenia Petrişor – sora lui Ioan Gavrilă Ogoranu, Violeta Peptea - nepoata lui Ghiţă Hasu, executat acum 55 de ani în închisoarea Jilava, Teodora Ţarog – nepoata ţăranului Gheorghe Arsu din Râuşor, care şi-a pus viaţa în pericol, fiind grav rănit, pentru că, ieşind în mijlocul trupelor de Securitate, a salvat viaţa luptătorilor făgărăşeni. Pentru familiile celorlalţi luptători anticomunişti din Munţii Făgăraşului, care mai au rude în viaţă, Ioan Ilioiu, Ioan Pop, Nicolae Mazilu, Marcel Cornea, Andrei Haşu, Remus Sofonea, Laurean Haşu, Ion Chiujdea, Gelu Novac, Victor Metea, Dumitru Moldovan, care mai trăieşte în satul Lisa, liceenii au pregătite diplome şi recunoştinţa lor, pe care intenţionează să le-o arate, bătându-le, într-o zi la poartă!  (foto&info Florin Palas si Paul Barbu)


Premiul III a fost obţinut de liceenii de la Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Şenchea”, premiul II a fost acordat Colegiului Naţional “Doamna Stanca”, iar premiul I a fost adjudecat de Colegiul Naţional ,,Radu Negru” (cu punctaj maxim). Echipa câştigătoare a fost formată 
din: Flavius Miclăuş, Vlad Mustea şi Camelia Crăciun.



Întreaga manifestare s-a desfăşurat pe imnul Grupului Carpatin Făgărăşean, compus 
de Nicolae Mazilu. 

Supravieţuitorii luptelor împotriva comunismului, pentru românism şi creştinism, eroii, copiii care pornesc adevărate mişcări de rezistenţă prin cultură: BUN ROMÂNESC (campanie tarafagarasului.eu)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu