tarafagarasului.eu - Instituţie nonformală care funcţionează ca un generator de proiecte, campanii, concepte, evenimente, face demonstraţii de atitudine şi exerciţii de sensibilitate! SCOP: revitalizarea prin redescoperire, conservare, trăire şi promovare a Ţării Făgăraşului, românismului şi creştinismului! Instituţie Virtuală cu Aplicaţii Reale, care propune o viziune proprie asupra a ceea ce înseamnă locuri, oameni, obiceiuri, cultură autentică din Ţara Făgăraşului şi armonizarea acestora cu timpurile prezente. Motto ul proiectului "... pentru ca toată lumea să audă de Ţara Făgăraşului! Numai lucruri bune..." Nu suntem o alternativă la ceea ce fac autorităţile locale sau alte organizaţii pentru promovarea acestei zone binecuvântate, ci o completare de bun simţ, cu intenţii dintre cele mai bune. Poveşti frumoase şi pe contul nostru de facebook TARA FAGARASULUI (punct EU)

marți

BUN ROMÂNESC




BUN ROMÂNESC 

Am hotărât să punem etichetă pe tot ce ne pare nouă a fi  "BUN ROMÂNESC". Indiferent că vorbim de pânze, motive grafice, arhitectură, obiceiuri, mâncăruri, oameni, locuri  sau poveşti, avem câteva BUN uri ROMÂNEŞTI de mare valoare pe care intenţionăm să le redescoperim, să le revitalizăm,, conservăm pe cît posibil şi să  le promovăm! Mixul de  timp şi culturi care a determinat, de-a lungul timpului, formarea unor  adevărate BUN uri ROMÂNEŞTI,  aşa cum sunt ele astăzi, cu elementele lor de unicitate,  nu ne împiedică să vorbim despre ele, să ni le asumăm cu mândrie (cu toată istoria lor de formare în  spate) şi să le prezentăm unei lumi întregi!
............




BUN ROMÂNESC - Gusturi, arome şi poveşti



Elena Daniela Graură, specialist în bucătăria Transilvaniei, propune primul proiect în campania noastră BUN ROMÂNESC!  Gusturi, arome şi poveşti” - ! Un fusion gastronomic old-new, delicat şi unic. Mâncare românească veche, montată într-o manieră nouă, inedită, pe suport autentic, care vine din spaţiul nostru. Gândiţi-vă la o mămăligă sfătoasă, cu gem şi miez de nucă prăjit, aşezată dibăcos pe un geam vechi de bucătărie, prin care o gospodină a privit cândva spre lume, geam reinventat sub forma unei tăvi dichisite. Şi veţi înţelege frumuseţea acestui concept!

Inspirată de călătoriile sale culinare din ultimii ani, Elena Daniela Graură a hotărât să pună în valoare mixul culinar din Transilvania: românesc de bază, cu influenţe săseşti şi ungureşti. O adevărată avere gastronomică (aproape uitată şi nepreţuită) gusturile, aromele şi poveştile vechi lansează o provocare spre a fi repuse la loc de cinste în bucătăria acestui secol.

Indiferent că vorbim de „Masa Dulcelui Domnesc”, „Trataţia cu dichis”, „Însoţitoarele Vinului” sau „Merinde la taifas ”, Elena Daniela Graură este pregătită să aştearnă povestea acestor bunătăţi, cu drag, în calea tuturor celor care iubesc şi rezonează cu acest concept! O poveste care porneşte la drum din Ţara Făgăraşului/Transilvania/România/Europa.

Egon Ronay, obişnuia să scrie în editorialele sale din Daily Telegraph din 1945 că „gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucătăria franceză, cea chineză… şi bucătăria din Transilvania”. 





















Elena Daniela Graură este din Făgăraş şi are în spate aproape 20 de ani de experienţă în bucătăria Transilvaniei. Membru fondator Slow Food Braşov şi Ţara Făgăraşului, proprietarul atelierului de delicatese şi al conceptului gourmeTraditional si al Restaurantului Casa Terra din Făgăraş, bucătar invitat în proiectul naţional Bucătăria Hoinară (album inedit de fotografie şi emoţii culinare de Răzvan Voiculescu), coordonatorul proiectelor de gastronomie in cadrul Instituţiei Virtuale cu aplicaţii Reale, tarafagarasului.eu
De aproape 3 ani a început o campanie de recuperare a reţetelor vechi din Ţara Făgăraşului, de la gospodinele bătrâne, din arhivele păstrate în Cetatea Făgăraşului, la Budapesta sau în podurile bisericilor fortificate "de pe Ardeal" - are în lucru cartea de bucate "Reţete Povestite din Ţara Făgăraşului", a cărei broşură teasing cu aproape 100 de poveşti a văzut lumina tiparului în august 2011. 
  " BUN ROMÂNESC - Gusturi, arome şi poveşti" este un proiect care completează fericit acest CV culinar impresionant al unuia dintre cei mai mari iubitori şi păstrători ai tradiţiilor gastronomice din Transilvania! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu