regionalisme de bucătărie, din satele de sub munte sau de pe malul Oltului (Tara Făgăraşului)
brotie - cuptorul sobei
bulz - mămăliga cu brânză framântătă in forma rotunda
bute - butoi de lemn pentru pus varza la murat
cârpător - tocator
căuş - polonic
chicuş - primul rachiu care iese la fierbere ; se foloseste leac, frectie pentru dureri sau raceli
chisăliţă - compot de mere cu paine prajita
cir - zeama îngrosata scoasa din mamaliga care fierbe, inainte de a fi amestecată, care se mănâncă separat
ciubăr - cada din lemn mai mica cu manere
colivă - grau fiert decojit, dulce aromat se manaca la pomana sau ca desert in post
corfă - cos de nuiele cu doua manere
crumpeni - cartofi
dărabă - o bucata mai mare de pita
făcaleţ - mestecator - bat rotund de mestecat mamaliga
frigatoare - cuptorul sobei
friganele - felii de paine date prin lapte si ou care prajesc si se manaca cu zahar sau sare
găluşte - sarmale mai mari umplute cu carne taiata bucatele cu cutitul
gâscă - mamaliga cu felii de branza
gogoaşe - cartofi
hurez - orez
laşte - taitei lati
lichiu - lipie, aluat de paine cu smantana si ou
lubeniţă - dovleac
luşcoş - ciorba de varza cu carne de porc sau de oaie proaspata
maioş - caltabos care contine si orez
merinde - mancare in traista
ojină (sa mancam de’a ojina) - masa de la orele 17-18
papară - omletă
picioici - cartofi
pită - pâine
ploatăn - soba cu plita
poame - fructe uscate
pup de pită - colţ de pâine
puţişoare - aluat de galuste cu prune dat prin pesmet si zahar
rachiu - tuica, palinca trebuie salvata denumirea
răci - piftie, racitura
scoverzi - gogosi moi si fragede, servite de obicei cu iaurt
sloi - untura rece in care se pastreaza carnea de porc sau de oaie (sloi de oaie)
ştiuc - bucata de pita
şustar - vas in care se muge laptele
tahi - drojdie
ţâră - un pic
ţechere - cos de nuiele cu un brat
traistă - sacosa
triftăr - pâlnie
troacă - vas de lemn pentru framantat pita
unsoare - grasime rezultata in urma topiri unturi de porc
uscaţele - gogosi crestate in mijloc fara sa fie dospite
zamă - ciorba acra
zăr - zeama ce rezulta cand se prepara branza telemea
zarzăne - corcoduse
zdrenţe - oul batut din ciorba
Sloow Food Ţara Făgăraşului
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu