tarafagarasului.eu - Instituţie nonformală care funcţionează ca un generator de proiecte, campanii, concepte, evenimente, face demonstraţii de atitudine şi exerciţii de sensibilitate! SCOP: revitalizarea prin redescoperire, conservare, trăire şi promovare a Ţării Făgăraşului, românismului şi creştinismului! Instituţie Virtuală cu Aplicaţii Reale, care propune o viziune proprie asupra a ceea ce înseamnă locuri, oameni, obiceiuri, cultură autentică din Ţara Făgăraşului şi armonizarea acestora cu timpurile prezente. Motto ul proiectului "... pentru ca toată lumea să audă de Ţara Făgăraşului! Numai lucruri bune..." Nu suntem o alternativă la ceea ce fac autorităţile locale sau alte organizaţii pentru promovarea acestei zone binecuvântate, ci o completare de bun simţ, cu intenţii dintre cele mai bune. Poveşti frumoase şi pe contul nostru de facebook TARA FAGARASULUI (punct EU)

marți

Campionii de la Campionatul International de Gatit in Aer Liber de la Arad: echipa care a reprezentat Tara Fagarasului. 7 medalii de aur la 7 categorii!



text: Alina Zara

Arad. 30 iunie - 1 iulie 2012! 
"Campionatul International de Gatit in Aer Liber" si  "Ceremonia de acceptare a noilor membrii ACEEA"

In ultimele doua saptamani am trecut dintr-un proiect intr-altul: povesti diferite, orase diferite. Vorbesc despre Street Delivery Bucuresti  (cel mai mare festival de arta stradala din Romania) si Campionatul International de Gatit de la Arad! In Bucuresti am ramas uimita de faptul ca cele mai spectaculoase proiecte de arhitectura stradala erau construite, live, de femei! Care bateau cuie, carau greutati uriase, calculau, masurau, creau! M-am intrebat stupefiata:"unde Dumnezeu or fi barbatii, au disparut?". Misterul mi s-a elucidat la Arad, unde i-am gasit, majoritari... la cratita! :)

Am fost la Arad in calitatea mea de coordonator de proiecte, PR al Institutiei Virtuale cu Aplicatii Reale "tarafagarasului.eu" si de prieten!  Institutia noastra "multicultural dezvoltata" a devenit cu aceasta ocazie membru cu drepturi depline in ACEEA - (Asociatia Culturala Euro Est - part of World Association of Chefs Societies) 4 dintre coordonatorii de proiecte am primit, in cadrul evenimentului cu caracter international, colanul specific, certificatul si medalia ACEEA! 




In cadrul aceluias eveniment, a avut loc Campionatul International de Gatit in Aer Liber, "Cupa Aradului in Gastronomie". Institutia noastra virtuala tarafagarasului.eu, reprezentata de aplicatia reala a ei, Asociatia pentru Promovares si Dezvoltarea Tarii Fagarasului, a intrat in concurs, la amatori, cu echipa  MarVic : Adrian Neag  ( inginer, sef pe logistica, din Fagaras, bucatar amator, trecut prin experienta Masterchef, pe care nu si-o mai doreste  din cauza faptului ca organizatorii au pus showul pe primul plan, iar talentul gastronomic a fost lasat pe planul al treileaSorin Cretu ( bucatar amator, muzician - zis si Fero Casanova, fost membru al trupei Sing Sing BB, din Cluj Napoca) si capitanul echipei, Ciprian Tataru  ( inginer, din Cluj Napoca, pasionat de bucatarie, pana peste cap, castigator a mai multor medalii de aur la campionatele de gatit) Al 4-lea membru de nadejde: fagarasanca Elena Daniela Graura - coordonatorul proiectelor noastre gastronomice.






La finalul celor doua zile de concurs, dupa furcile caudine ale codului portocaliu de canicula (nu mai putin de 40 de grade Celsius), emotia concursului cu echipe din 16 tari ( România, Israel, Rusia, Cipru, Arabia Saudită, Germania, Macedonia, Croația, Finlanda, Grecia, Serbia, Uzbekistan, Ungaria, Islanda, Italia și Franța)  si a votului unui  juriu exigent  ( din care au făcut parte nume sonore ale artei culinare internaţionale, precum Gissur Gudmundsson, preşedintele juriului, Spiros Dimitriou, Ragnar Fridriksson, Thomas Gugler, etc) echipa care a reprezentat Tara Fagarasului a reusit sa castige locul 1 si medaliile de aur la  7 categorii dintre cele 7 la care au participat, fiind declarati, irefutabil, castigatorii absoluti ai categoriei de amatori! 


Mare lucru, as indrazni sa spun, avand in vedere faptul ca vorbim despre  singura competiţie gastronomică continentală din România, certificată de World Association of Chefs Societies. Aceasta se adresează atât profesioniştilor, cât şi amatorilor, fiecare grupă fiind jurizată de către o comisie internaţională.








Dupa partea formal-informativa a cronicii, am si cateva impresii personale: 
Caldura a fost naucitoare, tensiunea maxima, dar cu toate acestea am ramas fascinata de felul in care s-a sudat echipa noastra, avand in vedere faptul ca membrii ei se intalneau in aceasta formula pentru prima data, concurand in ritmul unor echipe de profesionisti, care faceau lucrul acesta de ani de zile! Am ramas fascinata de forta de a rezolva tot ce tine de logistica a lui Adrian Neag si de Ciprian Tataru, "chef" ul echipei noastre - un tip cu o daruire, o pasiune si o nebunie pentru gastronomie cum rar intalnesti! Eu, care nu ma pricep nici cat o portie de cartofi prajiti in acest domeniu, am urmarit  reactiile juriului in ceea ce il priveste: s-au oprit intotdeauna mai mult asupra povestilor lui Ciprian, i-au zambit, i-au strans mana si s-au declarat "dati pe spate" de apropae fiecare data. I-au admirat cu voce tare, repetat, pasiunea pentru gatit! Ciprian, refuzat la Master Chef pe motiv ca nu avea veleitati de "personaj", impreuna cu ai nostri, a reusit sa dea pe spate un juriu international format din  unii dintre cei mai buni chef(i) din lume:) Ca tot veni vorba de Master Chef, i-am cunoscut cu ocazia asta si pe 4 dintre concurestii acestui show de televiziune, care au format si ei echipa HOP - TOP ( parca erau din filmele lui Kusturica - cu gaini vii care alergau peste tot, topoare, focuri improvizate, legaturi de mirodenii atarnate peste tot si ei 4, plini de un firesc uluitor) Am mai remarcat-o si pe Rista de bucate - o tipa faina, care avea un sort fabulos din portul popular de Mehedinti, peste un outfit urban si fresh, plus o bicicleta plina de ierburi si un meniu romanesc reinventat interesant. Mi-au mai placut juratii cu colanele lor pline de medalii defiland prin arsita amiezelor, cu mustati ingrijite si rasucite ca in povesti si caciuliile acelea mari, albe, care nu se mai terminau in sus! Era un soi de clan, cu rang, care impunea respect si se purta cu respect vis a vis de fiecare om cu care intra in contact! Semn de mare noblete! Ne-am mai intalnit si cu Andreea, fagarasanca noastra,  PR al Consiliului Judetean Arad (organizatorul evenimentului - apropos, cam fara repros organizarea, sau cel putin asa am simtrit o eu) Am mancat din cea mai mare tocana ardeleneasca din lume (record certificat) si am admirat plitele, simfonia ceaunelor ungurilor si gratarele lor din fier forjat care erau ca niste opere de arta! Acum, ne tragem sufletul dupa care ne pregatim pentru etapa din septembrie, de la Cluj! 




















foto: Campionatul de Gatit

5 comentarii:

  1. Frumos doamna, cum numai dumneavoastra puteati scrie !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari!Sunt mandra ca sunt din Tara Fagarasului si sunt mandra de persoanele care ne reprezinta!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. am inteles acum de ce a trebuit sa astept 35 de ani sa va intalnesc pe toti! felicitari si va astept la Cluj unde am o surpriza MARE,MARE!:) CUlinara!:))

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari Dana pentru ceea ce faci si iti doresc succese pe masura muncii tale si mii de multumiri Alinei pentru descrierea evenimentului... din rindurile de mai sus si pozele adaugate pentru o clipa am avut impresia ca sunt acolo... si tare mi-a placut.

    RăspundețiȘtergere