oraşul
Imagini vechi dintr un oraş în care fiecare străduţă, fiecare casă, fiecare nuc, fiecare colţ... toate spun câte o poveste! Şi câteva date cu ajutorul cărora să putem aşeza Făgăraşul pe hartă. Vorba alor noştri, de pe aici: să ştim de unde să-l luam ""
Imagini vechi dintr un oraş în care fiecare străduţă, fiecare casă, fiecare nuc, fiecare colţ... toate spun câte o poveste! Şi câteva date cu ajutorul cărora să putem aşeza Făgăraşul pe hartă. Vorba alor noştri, de pe aici: să ştim de unde să-l luam ""
Unul dintre orașele importante din centrul României, Făgărașul, se află situat pe traseul șoselei DN1, la 66 km de Brașov și 76 km de Sibiu, pe malul râului Olt. Din punct de vedere geografic orașul Făgăraș este situat în zona numită Țara Făgărașului, una dintre cele mai vechi și importante zone geografice și etno-culturale din România. (Tara Oltului)
Așezarea este atestată documentar din anul 1291 sub numele Fogros. Etimologia acestuia poate fi maghiară, de la numele propriu Fogor, sau peceneagă, de la combinația Fagar šu, apa frasinului. Istoricul Nicolae Iorga menționează ipoteza că pe când Făgărașul era în formare, acesta s-ar fi aflat în preajma unui bogate păduri de fag, iar localitatea și-ar fi luat numele de la acest copac, devenind în timp Făgăraș. Această explicație ignoră însă forma inițială Fogros, care stă la baza numelui german Fogarasch.
Cetatea a fost construită în anul 1310 de Ladislau Apor, iar în jurul acesteia s-a format treptat localitatea Făgăraș, care a dat și numele Munților Făgărașului. Cetatea Făgărașului, împreună cu Amlașul, au fost acordate în evul mediu de regii Ungariei ca feude domnilor munteni care se puneau sub protecția lor. În timp, orașul a devenit un important centru politic, mai ales datorită găzduirii dietelor, ca reședință princiară, precum și pentru faptul că în secolele XVI-XVII a fost scaun superior de judecată.
Arhitectura istorică a orașului trimite cu gândul la meșteșugarii care s-au așezat în Târgul Făgărașului. Acesta aduna toate satele din zonă pentru vânzarea produselor agricole și ale micilor meșteșugari. Stilul arhitectural este puternic influențat de cel al coloniștilor saxoni, îmbinat începând cu sec. al XVIII-lea cu barocul austriac.

Un album mai bogat cu fotografii, realizata cu imagini din colectiile lui Iulian Mircea Parvu, Daniel Florin Predoiu, Radu Bucur, Mircea Diaconescu, gasiti in albumul contului nostru de facebook Tara Fagarasului - Tara Oltului chiar AICI
Felicitari pentru aceasta initiativa, felicitari pentru realizare!
RăspundețiȘtergereMa bucur de ocazia oferita atat celor tineri care n-au apucat sa cunoasca orasul de odinioara, cat si celor in varsta care traiesc astfel emotia anilor tineretii...
Un remark pe care sunt nevoita sa-l fac, multe din fotografiile colectionate de Mircea Diaconescu sunt realizate de Iulian Canamela.
Un An Nou 2011 cu bine tuturor realizatorilor si cititorilor!
Manuela Ifrim
am 10 ani iar pozele m-au ajutat pentru un proiect. mersi!
RăspundețiȘtergere