tarafagarasului.eu - Instituţie nonformală care funcţionează ca un generator de proiecte, campanii, concepte, evenimente, face demonstraţii de atitudine şi exerciţii de sensibilitate! SCOP: revitalizarea prin redescoperire, conservare, trăire şi promovare a Ţării Făgăraşului, românismului şi creştinismului! Instituţie Virtuală cu Aplicaţii Reale, care propune o viziune proprie asupra a ceea ce înseamnă locuri, oameni, obiceiuri, cultură autentică din Ţara Făgăraşului şi armonizarea acestora cu timpurile prezente. Motto ul proiectului "... pentru ca toată lumea să audă de Ţara Făgăraşului! Numai lucruri bune..." Nu suntem o alternativă la ceea ce fac autorităţile locale sau alte organizaţii pentru promovarea acestei zone binecuvântate, ci o completare de bun simţ, cu intenţii dintre cele mai bune. Poveşti frumoase şi pe contul nostru de facebook TARA FAGARASULUI (punct EU)

luni

Parada Cetelor din Tara Fagarasului 2011/2012

De cativa ani buni, in ziua de Sf Ioan, cand se termina, oficial, sarbatorile de Iarna, cetele de feciori din zona se aduna la catedrala din Fagaras, participa la slujba, defileaza prin oras si se opresc langa scena din centrul orasului, unde canta, joaca si  vatafii primesc diplome speciale de la IPS Mitropolit Laurenţiu.  

foto: Adrian Grovu
Fagarasul este capitala spirituala a Tarii Fagarasului, iar acest festival este unic in Romania. Anul acesta au participat peste 30 de cete si mii de oameni au admirat si aplaudat parada acestora. Este un prilej extraordinar de a vedea felul in care tinerii inteleg sa respecte, sa se mandreasca si sa poarte corect costumul popular! Ceata de feciori este cea mai veche forma de organizare a colindatorilor, iar zona noastra este singura din Romania care incearca sa pastreze acest obicei intact, dupa regulile sale stravechi! Ca in orice societate cu pretentii de evolutie, multe simboluri autentice se pierd pe drum in favoarea unora consumiste, dar important este ca, inca, exista dorinta si dragul de a transmite prin timp, generatiilor urmatoare, aceste povesti specifice sarbatorilor de iarna! De apreciat a fost si implicarea si sprijinul UNOR preoti si primari, care au fost alaturi de "ai lor", imbracati in port popular, cantand si jucand cot la cot! Domnilor, costumele acelea sunt mai valoroase decat orice alt obiect de imbracaminte. Ati stralucit! Jos palaria!















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu