tarafagarasului.eu - Instituţie nonformală care funcţionează ca un generator de proiecte, campanii, concepte, evenimente, face demonstraţii de atitudine şi exerciţii de sensibilitate! SCOP: revitalizarea prin redescoperire, conservare, trăire şi promovare a Ţării Făgăraşului, românismului şi creştinismului! Instituţie Virtuală cu Aplicaţii Reale, care propune o viziune proprie asupra a ceea ce înseamnă locuri, oameni, obiceiuri, cultură autentică din Ţara Făgăraşului şi armonizarea acestora cu timpurile prezente. Motto ul proiectului "... pentru ca toată lumea să audă de Ţara Făgăraşului! Numai lucruri bune..." Nu suntem o alternativă la ceea ce fac autorităţile locale sau alte organizaţii pentru promovarea acestei zone binecuvântate, ci o completare de bun simţ, cu intenţii dintre cele mai bune. Poveşti frumoase şi pe contul nostru de facebook TARA FAGARASULUI (punct EU)

joi

TABLOUL...



Fotografia reprezinta interiorul unei case din Dragus din anul 1929. Se pot vedea multe icoane care impodobeau peretii , dar la care dragusenii se si rugau fiind sfintite.In vremea aceea in multe case din Dragus , alaturi de icoane se afla si un tablou cazon , souvenir de la armata imperiala ce constituia o marturie la ...ce barbat a fost odata stapanul casei . Frumusetea tabloului constituia si o “reclama ascunsa” a vietii cazone caci fiecare baietel privea cu mandrie acest tablou si voia sa devina soldat cand va fi mare.
In imperiul Austro-Ungar , Ungaria , care includea si Transilvania , avea dreptul sa aiba armata proprie , armata de honvezi , cu comanda proprie ungureasca.
Cu toate acestea tinerii mai frumosi , mai robusti si mai destoinici din Dragus si din alte cateva sate din Tara Fagarasului erau recrutati de austrieci pentru Regimentul de Garda (trupe de elita din armata imperiului chezaro – craiesc). Ei erau inregimentati in cazarma Maria Tereza din Sibiu si instruiti de ofiteri si subofiteri de elita , foarte severi , veniti din Austria .
Caii de parada erau adusi de la vestita herghelie de cai lipitani din Sambata de jos care mai furniza pentru curtea de la Viena si armasarii albi pentru scoala de echitatie .
Din vremea aceea dateaza cantecul de catanie : “ M-a luat neamtu-n catana / La pusca de buna seama / Eu la pusca n-am fost bun / M-a luat neamtu la tun … / Lasa-ma neamtule-acasa / Ca s-a facut iarba de coasa“ dar si blestemul fetelor ramase in sat : “Bate Doamne neamtu-n dos / Ca ne-a luat ce-a fost frumos / Si-a lasat ciurucurile / Sa ne poarte jocurile”.
Intr-un carnet din catanie al bunicului meu am gasit :
-Injuraturile recrutilor: “ Futu-ti neamtule credinta / Si ti s-ar seca samanta / Cand copiii-s mititei / Tie nu-ti pasa de ei / Dupa ce se fac feciori / Ii iei la masuratori / Care-s inalti si voinici / Le dai nadragi si tipici / Si curele-ncrucisate / Si ii duci pe drum departe … ” .
- Scene de instructie :“ Neamtule cum nu te doare / Cand tu stai pe cal calare /Si te uiti in departare / Cum fugim in fuga mare / Pe dealuri si prin paduri / Plini toti de asudaturi …
- Scene din razboi: “Cand ne uitam pe carare / Vine-un capitan calare / La gornist porunca-i da / Sa inceapa a sulfa / Si muzica a canta / Si noi strigam toti hura / De cine ne auzea / Ii se-mpitrea inima / Maica maiculita mea , Maica de ai putea vedea / Maica cum vin gloantele / Vin multe ca mustele / Vin prin aer suierand / Feciori frumosi omorand / Iar cand pornesc tunurile / Si se sparg ghiulele / De rasuna vaile / Toata valea rasuna / Dealul se cutremura / Iar feciorii cum cadeau / Prin sange se tavaleau / Toti voinici frumosi alesi / Care-au fost de neamt culesi”.
Dupa ce camerele de oaspeti de la strada s-au upgradat cu geamuri termopan , pereti de rigips si tavane false vechiul tablou facea o nota discordanta si daca nu zace prin pod sau magazie el mai este afisat in bucataria de vara devenind “ aeroport pentru muste “ (sursa: Gigi Tataru)



Tabloul era un desen standard in care era lasat un mic loc gol unde se lipea fotografia cu chipul celui care primea tabloul ca “suvenir” din armata imperiala.
Cerul din fundal era ...pasnic , senin, cu cativa norisori idilici , deasupra carora e inramat in medallion imparatul Franz Iozef flancat de 2 arhiduci ! In acest tablou il avem pe Vasile Poparad { Ciobanul ) strabunicul deputatului Georgian Pop.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu