tarafagarasului.eu - Instituţie nonformală care funcţionează ca un generator de proiecte, campanii, concepte, evenimente, face demonstraţii de atitudine şi exerciţii de sensibilitate! SCOP: revitalizarea prin redescoperire, conservare, trăire şi promovare a Ţării Făgăraşului, românismului şi creştinismului! Instituţie Virtuală cu Aplicaţii Reale, care propune o viziune proprie asupra a ceea ce înseamnă locuri, oameni, obiceiuri, cultură autentică din Ţara Făgăraşului şi armonizarea acestora cu timpurile prezente. Motto ul proiectului "... pentru ca toată lumea să audă de Ţara Făgăraşului! Numai lucruri bune..." Nu suntem o alternativă la ceea ce fac autorităţile locale sau alte organizaţii pentru promovarea acestei zone binecuvântate, ci o completare de bun simţ, cu intenţii dintre cele mai bune. Poveşti frumoase şi pe contul nostru de facebook TARA FAGARASULUI (punct EU)

miercuri

vraciul din Drăguş...


" Strabunica mea, Băciocoaia din Drăguş, era în 1929 o tamaduitoare vestita . Ea facea un control sumar si punea, pe loc, atat diagnosticul cat si tratamentul. Printre bolile diagnosticate si vindecate de Strabunica se numarau : ameteala , babghiza , boala caineasca , artzag , rast , galci , uima , branca , pritit , deochi , spurcare , pocitura si altele. Multe au disparut din Dragus fiind eradicate de tratamentele bătranei ."
 (Gigi Tataru)


Pentru dureri de cap, copilului ii se dadea apa descantata
...

Cand copilul avea artag ii se facea scaldatura (exorcizare) cu apa adusa de la Izvorul Tamaduirii, apa in care s-a spalat preotul pe maini cand a citit liturghia, mir de la preot , flori de la biserica , cenuse de lemn traznit, tarana de la 9 morminte...

Cand copilul era spurcat ( avea bube pe corp si pe cap ) ii se aplica tratamentul din fotografia de mai jos
...

 Fotografii făcute de o echipă de etnografi condusă de profesorul Dimitrie Gusti, în satul Drăguş din Ţara Făgăraşului. O echipă de cercetători pregătiţi să studieze viaţa satului. Oamenii se uitau suspicioşi la domnii de la Bucureşti care păreau atît de interesaţi de satul lor, uitat de lume. Şeful oamenilor de ştiinţă era un învăţat renumit, şi sătenii s-au mirat tare cînd l-au văzut intrînd în casele lor, aşezîndu-se la masă, stînd de vorbă cu ei în grajdul de vite, făcîndu-le fotografii şi filmîndu-i la coasă, in curte sau în timpul horelor. Marele savant Dimitrie Gusti a făcut din Drăguş satul vedetă al cercetării sociologice româneşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu