tarafagarasului.eu - Instituţie nonformală care funcţionează ca un generator de proiecte, campanii, concepte, evenimente, face demonstraţii de atitudine şi exerciţii de sensibilitate! SCOP: revitalizarea prin redescoperire, conservare, trăire şi promovare a Ţării Făgăraşului, românismului şi creştinismului! Instituţie Virtuală cu Aplicaţii Reale, care propune o viziune proprie asupra a ceea ce înseamnă locuri, oameni, obiceiuri, cultură autentică din Ţara Făgăraşului şi armonizarea acestora cu timpurile prezente. Motto ul proiectului "... pentru ca toată lumea să audă de Ţara Făgăraşului! Numai lucruri bune..." Nu suntem o alternativă la ceea ce fac autorităţile locale sau alte organizaţii pentru promovarea acestei zone binecuvântate, ci o completare de bun simţ, cu intenţii dintre cele mai bune. Poveşti frumoase şi pe contul nostru de facebook TARA FAGARASULUI (punct EU)

marți

Bucataria Hoinara - cu Tara Fagarasului prin Oltenia

Povesti si arome din Tara Fagarasului purtate prin Oltenia. De la Domeniile Stirbey - de pe dealurile Dragasanilor, prin satele cu celebrele si uitatele biserici de lemn, pana la Cetate la Mircea Dinescu, pe malul Dunarii...



Bucataria Hoinara, proiectul national de fotografie si bucatarie a lui Razvan Voiculescu, a ajuns la inceputul verii in Oltenia. Imprietenit bine cu Tara Fagarasului si oamenii ei, Razvan a invitat si in aceasta tura de hoinareala echipa de la tarafagarasului.eu, in frunte cu Elena Daniela Graura, cea care pregateste si povesteste cel mai frumos gusturi si arome...


Ziua 1 / Bucatareala 1...

Prima oprire – Dealurile Olteniei. Prundeni, Dragasani, Domeniile Stirbey. Gazdele noastre, abia aterizate de la Tirol: familia Kripp.  Baronul Jacob von  Kripp  stra-stranepotul lui  Franz Joseph al Austriei, si baroana Ileana von Kripp, descendenta printului Barbu Stirbey si una dintre mostenitoarele domeniilor Stirbey de pe teritoriul Romaniei.




 O casa frumoasa, cu obiecte decorative oltenesti, vechi, adunate de pe domeniu. Simplu. Firesc, elegant, fin...  Intr-unul din foisoarele „Punctului Stirbei” – cum i s-a spus mereu cladirii administrative a domeniului Stirbey de la Dragasani, am pregatit un ied  imbracat in mustar Dijon  si bagat la cuptor cu salvie, usturoi verde si uscat, rondele de rosii si cartofi noi!  



















... 
Pauza intre cele doua bucatareli. 
Unii cu somn, altii cu mouse aux chocolat din ciocolata adusa tocmai de la  Bruxelles si cafea de la Istambul - propunerea dulce a  minunatei noastre gazde, baroana Ileana...




Ziua 1 / Bucatareala 2 

Ne-am mutat mai jos pe aceleasi domenii Stirbey, in vie, la Cramele refacute dupa schitele originale ale cladirilor. Aceelasi aer "boieresc"...  Elena Daniela Graura a intrat in atmosfera cu un piept de gasca desavarsit...  nu ne-au lipsit vinurile Prince Stirbey, dulceata de capsuni din Dragus si siropul de brad...






Ziua 2 / bucatareala 3

Am plecat prin catunele Olteniei sa cautam bisericile de lemn paraginite, pierdute prin sate uitate si ele de lume... Din nefericire accesul cu intreaga noastra logistica in preajma lor s-a dovedit a fi imposibil. Insa am coborat prin rape si le-am vazut... lemne cu incrustatii frumoase, batute de ploi, de soare, uitate in mijlocul unor cimitire acoperite de vegetatie... semn ca timpul nu sta nici macar aici in loc. Desi pare a face asta, ori de cate ori privesti o casa, ori un batran sprijinit in bat, pazind o vaca, sau un card de gaste...

Ne-am oprit sa bucatarim in Igoiu Cornatel, un sat cu oameni care lucreaza la minele dimprejur si care te saluta prietenos, fara nicio exceptie... Nenea Gheorghe Ghenunche, un batran pontos si gagicar, ne-a insotit gatelile cu povesti. Batranului i se spunea inca de cand era mic, Busica. Pentru ca era nazdravan tare... Pe sotia sa, care statea linistita in poarta, la umbra, ne-o recomanda Ogica-Gagica... 
Daniela pregateste aici, numai ea stie cum, cotlet de porc cu porumb copt si legume trase la tigaie. 








Facem o precizare: Absolut toate gatelile Elenei Daniela Graura, pregatite in acest proiect (in cele mai interesante locatii si in conditii apropae imposibile, au fost desavarsite... Si insemnau masa intregii echipe si a invitatiilor din zona)




Ziua 2 / bucatareala 4

Nu ne indepartam prea mult. Gasim o casa veche, cu o prispa din lemn, absolut fabuloasa. De la culoare, la lemnarie si asezare in spatiu, pana la starea de bine pe care o transmitea... Ne gandeam, chiar, cum sa facem sa "o luam acasa la noi"





Ziua 3 / Gateala 5

Am innoptat la Craiova si apoi, dimineata, am pornit spre Cetate, la Mircea Dinescu... Am ajuns devreme si am descalecat pe o plaja absolut superba, din spatele "Portului Cultural Cetate". Nisip fin si o Dunare incredibil de limpede si calda. Am mutat Tara Fgarasului pe masuta amplasata pe plaja... coaste de porc, ceapa rosie de la Mandra, sirop de brad, un cosulet cu frunze, fructe si flori de pus la uscat pentru ceaiuri (tei, sunatoare, visine) si povesti aduse de acasa...









Ziua 3 / bucatareala 6

Mircea Dinescu gateste chiar foarte bine. Ne-am tras putin sufletul dupa iuresul ultimelor zile si apreciem maiestria stapanului conacului de pe marginea Dunarii. Un crap urias, jambon de porc, paine olteneasca de casa, ierburi de la Calafat, Vinul lui Dinescu si o multime de povesti. O dupa masa relaxata cu povesti din Tara Fagarasului si de la Cetate...








Teoretic a fost ultima tura de bucatareala. Peste vara albumul intra in procesare, urmand sa fie lansat prin noiembrie. http://www.bucataria-hoinara.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu