tarafagarasului.eu - Instituţie nonformală care funcţionează ca un generator de proiecte, campanii, concepte, evenimente, face demonstraţii de atitudine şi exerciţii de sensibilitate! SCOP: revitalizarea prin redescoperire, conservare, trăire şi promovare a Ţării Făgăraşului, românismului şi creştinismului! Instituţie Virtuală cu Aplicaţii Reale, care propune o viziune proprie asupra a ceea ce înseamnă locuri, oameni, obiceiuri, cultură autentică din Ţara Făgăraşului şi armonizarea acestora cu timpurile prezente. Motto ul proiectului "... pentru ca toată lumea să audă de Ţara Făgăraşului! Numai lucruri bune..." Nu suntem o alternativă la ceea ce fac autorităţile locale sau alte organizaţii pentru promovarea acestei zone binecuvântate, ci o completare de bun simţ, cu intenţii dintre cele mai bune. Poveşti frumoase şi pe contul nostru de facebook TARA FAGARASULUI (punct EU)

luni

dictionar gastronomic...

regionalisme de bucătărie, din satele de sub munte sau de pe malul Oltului (Tara Făgăraşului)


brotie - cuptorul sobei
bulz - mămăliga cu brânză framântătă in forma rotunda
bute - butoi de lemn pentru pus varza la murat

cârpător - tocator
căuş - polonic  
chicuş - primul rachiu care iese la fierbere ; se foloseste leac, frectie pentru dureri sau raceli            
chisăliţă - compot de mere cu paine prajita
cir - zeama îngrosata scoasa din mamaliga care fierbe, inainte de a fi amestecată, care se mănâncă separat
ciubăr - cada din lemn mai mica cu manere
colivă - grau fiert decojit, dulce aromat se manaca la pomana sau ca desert in post
corfă - cos de nuiele cu doua manere
crumpeni - cartofi

dărabă - o bucata mai mare de pita

făcaleţ - mestecator - bat rotund de mestecat mamaliga
frigatoare - cuptorul sobei
friganele - felii de paine date prin lapte si ou care prajesc si se manaca cu zahar sau sare

găluşte - sarmale mai mari umplute cu carne taiata bucatele cu cutitul
gâscă - mamaliga cu felii de branza
gogoaşe - cartofi

hurez - orez

laşte - taitei lati
lichiu - lipie, aluat de paine cu smantana si ou
lubeniţă - dovleac
luşcoş - ciorba de varza cu carne de porc sau de oaie proaspata

maioş - caltabos care contine si orez
merinde - mancare in traista

ojină (sa mancam de’a ojina) - masa de la orele 17-18

papară - omletă
picioici - cartofi
pită - pâine
ploatăn  - soba cu plita
poame - fructe uscate
pup de pită - colţ de pâine
puţişoare - aluat de galuste cu prune dat prin pesmet si zahar

rachiu - tuica, palinca trebuie salvata denumirea
răci - piftie, racitura

scoverzi - gogosi moi si fragede, servite de obicei cu iaurt
sloi - untura rece in care se pastreaza carnea de porc sau de oaie (sloi de oaie)
ştiuc - bucata de pita
şustar - vas in care se muge laptele

tahi - drojdie
ţâră - un pic
ţechere - cos de nuiele cu un brat
traistă - sacosa
triftăr - pâlnie
troacă - vas de lemn pentru framantat pita

unsoare - grasime rezultata in urma topiri unturi de porc
uscaţele - gogosi crestate in mijloc fara sa fie dospite

zamă - ciorba acra
zăr - zeama ce rezulta cand se prepara branza telemea
zarzăne - corcoduse
zdrenţe - oul batut din ciorba


                                                            Sloow Food Ţara Făgăraşului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu